From the monthly archives:

March 2009

Hijab-debatten i den norske bloggosfæren

by Dag Petter Svendsen on 15/03/2009

I tidligere innlegg har analyser av hijab/politiuniform-diskusjonen i norske diskusjonsfora blitt presentert på denne bloggen. Nå viser eMind denne kontroversens ”geografiske” plass og temaets ”tyngde” i den norske bloggosfæren.

Analysen avdekker temaets semantisk-kontekstuelle forankring samt dets romlige plassering i en nettverksanalyse av den norske bloggosfæren. Nodene i grafikken er norske blogger, og antallet noder er pragmatisk begrenset til andre grads innkommende linker til de bloggene som tagger hijab-temaet. Størrelsen på nodene i nettverket angir den relative tyngden til ulike tema relatert til hijab-debatten:

hijab_small2

Et utsnitt av den overstående sosiale nettverksanalysen vises under. Her ses konteksten som hijab-debatten inngår i; blasfemi, politikk, religion, Israel, USA… :

hijab_zoom_4501

Dette temaet – sosiale nettverksanalyser, politiske tema og den norske bloggosfæren - vil følges opp i fremtidige innlegg.

Diskusjoner om “snikislamisering” i ulike fora

by Dag Petter Svendsen on 03/03/2009

Etter pressens oppslag om Siv Jensens utspill om “snikislamisering” i sin tale til landsstyret i Frp den 21. februar tok debatten av i ulike diskusjonsfora.  Temaet opptar ikke debattantene i like stor grad som kontroversen om hijab og politiuniform (se blogginnlegg under). På det meste er rundt 550 diskusjonsinnlegg registrert pr. døgn i “snikislamiseringsdebatten”, mens det ble registrert 1270 innlegg pr. døgn da “hijab-debatten” var på sitt mest intense:

snikislamisering_vs_hijab

Debatten om “snikislamisering” startet på ulike tidspunkt i ulike fora. Her vises fire eksempler: I VG Diskusjon og i Diskusjon.no startet debatten samme dag som nyheten om Siv Jensens utspill ble publisert i dagspressen, mens i Hegnar.no og i Gaysir startet meningsutvekslingen to dager etter, den 23. februar:

snikislamisering_flerefora